At finde retning uden en retning

”Hvilken slags yoga underviser du egentlig?” er et af de spørgsmål, jeg virkelig ofte får stillet. Og det er faktisk ret enkelt at svare på. Det kræver bare en lidt længere forklaring...

Kigger man rundt i det moderne yogalandskab, bliver man mødt af et virvar af retninger. Du kan gå til hatha, vinyasa, power, ashtanga, yin, kundalini, iyengar, hot, flow, aerial, restorativ og sikkert en masse andet, som selv ikke jeg, der arbejder i branchen, har hørt om.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Kvinde, gudinde, menneske

Også i yoga dukker ideen om kvinden som først og fremmest form desværre af og til op. Som kvindelig yogalærer har du groft sagt to aldre, når den vestlige fortælling om kvinden får lov til at bestemme i en yogasammenhæng: Den, hvor du har værdi, fordi du er ung, lækker og smidig, men ikke sjældent bliver anklaget for at være useriøs, hvis du poserer på fotos, der viser at du er ung, lækker og smidig. Og den, hvor du har samlet årevis af viden og erfaring, men hvor du ikke længere anses for at være relevant, fordi du ikke længere er ung og lækker (selvom du nok stadig i et eller andet omfang er smidig). Dine mandlige kollegaer, derimod, har sjældent en udløbsdato.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Den blødeste lykke

(…) Nu sad jeg så endelig et sted, der i næsten ti år havde været min trygge havn midt i livets mange storme og opdagede, at jeg ikke længere var sikker på, hvordan det føltes at være lykkelig. Jeg vidste, hvordan der var at føle sig stærk. Ukuelig. Som en overlever. Men lykkelig? Det havde jeg glemt.

Som det ofte sker i den slags situationer, faldt jeg kort efter min ankomst over et citat, der ganske præcist indkapslede, hvordan jeg havde det. På min yndlingssten ved vandet læste jeg: ”I dream of never being called resilient again in my life. I’m exhausted by strength. I want support. I want softness. I want ease. I want to be amongst kin. Not patted on the back for how well I take a hit. Or for how many”.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Den etiske komponent

En mere ahiṃsā-inspireret tilgang til uenigheder er (…) ikke altid så ligetil for os, der er vokset op med det moderne samfunds krav om at udmærke os. For så længe det at være den bedste anses for at være et mål i sig selv, så er det nødvendigt at træde andre under fode for at nå den plads. Og det er svært at gøre på en ikke-voldelig måde, der skaber tryghed...

Read More
Ann-Charlotte Monrad
I det mindste skinner solen

Inden jeg går videre, vil jeg stille dig et par spørgsmål, som jeg synes er vigtige, og som jeg jævnligt stiller mig selv i denne svære periode: Hvad gør dig glad? Hvad gør, at du føler dig godt tilpas i din krop og i dit sind? Og har du – i hvert fald i et eller andet omfang – set dig nødsaget til at fravælge den glæde nu, som du dagligt bliver bombarderet med økonomiske dommedagsprofetier? Selvom det, du har fravalgt, måske var noget, som du faktisk savnede under nedlukningerne, og lovede dig selv aldrig at være foruden på den anden side? Og sidst, men ikke mindst: Hvor mange år af dit liv er du villig til ikke at gøre det, som bringer dig glæde, og som er godt for dig?

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Alle tiders sundhed

At jeg i mit liv har plads til al slags mad, er en af grundene til, at jeg hver gang, jeg sætter mig til at spise eller giver mig selv eller andre akupunktur, glæder mig over, hvor mangefacetteret den sundhedsforståelse, som jeg for alvor har valgt at kaste min kærlighed og mit fokus på igennem de sidste seks-syv år, er. Så selvfølgelig glæder det mig også, at der er kommet mere interesse for den traditionelle, kinesiske måde at forstå sundhed på i yogaverdenen. Det har nemlig i ganske lang tid nu været min klare overbevisning at yoga og kinesisk medicin supplerer hinanden på fantastisk vis, energetisk såvel som filosofisk. Ikke desto mindre kan jeg ikke undgå at studse lidt over, hvordan kinesisk medicin af og til præsenteres når den møder yogaen.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Skab balance i en svær tid

Under normale omstændigheder ser vi i Prana – som sikkert alle andre steder, der tilbyder bevægelse – en øget aktivitet og interesse, når vi kommer lidt ind i foråret, som regel i løbet af april. Efter en lang, mørk vinter, hvor energien har været sat på vågeblus, bliver de fleste af os nemlig opmærksomme på, at sommersæsonen med badeture og bare ben står lige for døren, og vores lyst til at røre os (og måske stramme lidt op efter vinterens indendørs hygge) vokser.

De sidste to år har det som yogaskole været svært at imødekomme denne lyst, da vi har været tvangslukket. I år har vi gudskelov åbent, men vi ser også tegn på, at mange vælger yogaen fra, som priserne på smør, benzin og el stiger. Det er selvfølgelig uheldigt for os og alle andre yogaskoler, der har overlevet to år med corona og nu også skal overleve stigende inflation. Men det er allermest uheldigt for sundheden.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Vores eget rum

På National Museum of the American Indian i Washington D.C. findes et kort over den oprindelige befolkning, der fra det nordligste nord til det sydligste syd af Amerika skaber en sammenhængende, alternativ nation på tværs af landegrænser. Tanken om dette oprindelige fællesskab, der ikke begrænses af nationalitet, er utrolig smuk. Af og til føler jeg, at det samme gør sig gældende for yoga i dag: At vi på tværs af landegrænser taler et fælles sprog og prøver at leve efter en fælles etik, der er den samme: Yogaens. Og mange af os i dette transnationale fællesskab identificerer os som kvinder.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Legenden om de åbne hofter

Jeg er godt klar over, at mange bruger udtrykket ”hofteåbning” for at beskrive særligt bevægelserne udadrotation og ekstension. Og det kan selvfølgelig virke lidt pedantisk at gå i rette med det. Men problemet er, at hvor ordene ”udadrotation” og ”ekstension” er forholdsvis neutrale, så er ”åbning” det ikke. Det er i stedet generelt positivt ladet. Det vil sige, at hvis nogle fortæller os, at vi er åbne, bliver vi glade. Får vi til gengæld at vide, at vi er lukkede, så er den ikke så god. Særligt ikke, hvis det er en partner, der siger det...

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Tid til at trives

Jeg er klar over, at hjernen er skruet sådan sammen, at den for at sikre vores overlevelse har langt lettere ved at gribe ud efter det negative end efter det positive. Men personligt er jeg, efter nogle både personligt og professionelt benhårde år, færdig med bare at overleve. Fra nu af vil jeg insistere på min ret til også at trives, og jeg vil derfor fylde mit liv og min opmærksomhed med ting, der gør mig glad, og give meget mindre plads til ting, der udfordrer og frustrerer mig. Måske vil jeg - i hvert fald i visse tilfælde -faktisk ikke give dem nogen plads overhovedet.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Er miraklernes tid forbi?  

En af de fineste yogalærere, jeg kender, spurgte mig for nylig, lettere fortvivlet: ”Er det mig, der gør noget forkert?”

Hun kunne simpelthen ikke forstå, at der ikke kom nogen elever til hendes klasser. Jeg kunne forsikre hende om, at hun ingenting gør forkert. Tværtimod er hendes undervisning både omsorgsfulde og nærende på en måde, som alle her til lands har så hårdt brug for lige nu. Selvom de ikke møder op. Og det er selvfølgelig paradoksalt, men der er i hvert fald én god grund til det.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Vejen videre

Ikke at føle sig hjemme er et tema, jeg støder på igen og igen for tiden. Jeg har stort set ikke haft en dybere samtale igennem de sidste mange måneder, der ikke har handlet om, hvordan vejen videre herfra skal se ud.

Det forekommer mig, at vi før marts 2020 havde så travlt med bare at halse efter en tilværelse fyldt med krav om konstant vækst og udviklingspotentiale, at der slet ikke var tid til at stille spørgsmål. Men det blev der så, da alt lukkede ned.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Kroppen ved besked

En af de ting, der fascinerer mig dybt ved kinesisk medicin er, hvor ualmindelig lidt simpelt et system, det er. Hvis man er vild med at gøre ting meget forenklede og firkantede, er det nok ikke her, man skal lede efter svar, men har jeg efterhånden lært noget om livet så er det, at det aldrig er enkelt, og at jeg ønsker en behandlingsform, der kan rumme dette faktum.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Det nu, hvor du møder kroppen

Uddrag af Vejen hjem - yoga for livet af Ann-Charlotte Monrad

Jeg blev engang spurgt, om det egentlig er nødvendigt at lave yogastillinger for at opnå en tilstand af yoga. Mit svar var, at vi ikke kan adskille hovedet fra kroppen. De kroppe, der bevæger os rundt i verden, bærer i mindst lige så høj grad som vores minder og tanker på vores historier. Kun de færreste af os har et neutralt eller endda positivt forhold til kroppen. Yogaen kan være en vej til at ændre på dette. Men den kan også, som den præsenteres mange steder i dag, langt hen ad vejen være med til at holde os fast i et mønster, der ikke er hensigtsmæssigt.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
En overflod af ganske lidt

Da jeg i denne uge gik og tumlede med min modvilje mod at gøre det oplagte i en presset tid - at tilbyde os alle i Prana dårligere løn for mere arbejde - blev jeg af en af mine græske venner præsenteret for det smukkeste udtryk (jeg har vist sagt det før, men jeg siger det igen: Alting lyder bedre på græsk!)

Udtrykket var: Ο πλούτος της λιτότητας. Πλούτος kan oversættes med “overflod”, mens λιτότητας er det modsatte, at man nøjes med ganske lidt. Sat sammen betyder de to ord, at man finder rigdom i det at nøjes med lidt, med lige præcis nok. At det netop er i det enkle, det hvor man skærer helt ind til benet, at rigdommen findes. I yogaen vil vi nok betegne den tilstand som saṃtoṣa - tilfredshed. At vi ikke hele tiden vil have mere (heller ikke yogatimer fra morgen til aften), men at vi er tilfredse med det, vi har og det, vi bliver tilbudt.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
En pause fra pauser

“Hvor finder du tid til dine pauser?” Det er et spørgsmål, vi som yogalærere ofte stiller vores elever (og os selv), og et spørgsmål, jeg har stillet mange, mange gange i min undervisning. For realiteten er, at mange af os lever så travle liv, at vi sjældent kan gøre os forhåbninger om andet end små pauser fra tid til anden. En gang om året kan vi så glæde os til den lidt længere pause, som sommerferien er (hvorfor den helst skal føles ret perfekt, og ikke være fyldt med kaotisk rejseri, småskænderier eller sure teenagere).

Men her på det sidste er jeg begyndt at stille mig selv et andet spørgsmål, og det er: “Hvordan kan jeg skabe et liv for mig selv, hvor jeg ikke føler, at jeg har brug for pauser?”

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Kend dig selv. Jagten på det enkle liv

I Danmark kan jeg af og til blive overvældet af vores behov for succes, der kan måles på indtjening, antal af uddannelser og personlig vækst. Ud fra dette perspektiv burde Prana have vokset sig større og større år for år, men det er aldrig rigtig sket. Og det har aldrig for alvor generet mig, men efter min sidste rejse til Hydra forstår jeg det egentlig godt. For vores opgave ligger meget tættere på den, som hende, der laver morgenkaffen og ham, der serverer isen på Hydra, har: Vi er her ikke for at vækste eller for at blive den mest succesfulde yogaskole i byen. Vi er her for at yde en service.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Kvinde, kend din frihed

(…) frihed i forhold til at rejse er ikke en neutral størrelse længere. Der er beslutninger, som skal træffes, for eksempel i forhold til vaccination. Og det har fået mig til at tænke over, hvor fri jeg egentlig er i min krop i det hele taget, for som enhver med feministiske tendenser ved, er det personlige politisk: Kvindekroppen er mange ting, men egentlig fri er den ikke.

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Hvad er du bange for?

At slippe frygten er ikke det samme som at overgive dig til magten, men en mulighed for at reagere på verden omkring dig fra et sted af klarsyn.

Måske vi kan starte med at give os selv fri for alt det, vi er bange for, om det så bare er for en enkelt dag eller to. Debatten på Facebook går helt sikkert ikke i stå, selvom vi holder op med at blande os et døgns tid...

For en stund kan vi fylde hjertet og hinanden med alt, der er en modvægt til frygten og insistere på at leve. Hinsides frygten for sygdom, vacciner og alle de andre ting, der falder os ind, når vi stiller os selv spørgsmålet: ”Hvad er du bange for?”

Read More
Ann-Charlotte Monrad
Én enkelt ting

Mange inden for yogaverdenen har måske allerede i et eller andet omfang stiftet bekendtskab med fem fase- eller fem elementsteorien, som særligt når det kommer til at integrere den kinesiske medicin med yogaen kan være en interessant indgangsvinkel, fordi forståelsen af elementerne og deres indbyrdes påvirkninger af hinanden er så gavnligt et værktøj, hvis vi vil skabe meningsfulde yogasekvenser, der støtter op om vores mentale og fysiske helingsprocesser. At inddrage en forståelse af påvirkningen af alt fra årstidernes skiften til de livscyklusser, vi alle bevæger os igennem, kan således være en fantastisk måde at gå til yogaen på.

Men der er andre måder at arbejde med sammenhænge i den kinesiske medicin end fem fase-teoriens sheng- og ko-cyklus.

Read More
Ann-Charlotte Monrad