Skab balance i en svær tid

I en holistisk praksis som yoga ser vi mentalt og fysisk velbefindende som to uadskillelige størrelser, og i den kinesiske medicin forfiner vi indsigten i vores mentale tilstand med meridianlæren og forståelsen af de energetiske organfunktioner.

Som vi bevæger os ind i foråret i en tid, der for de fleste af os nok er endnu mere fyldt med bekymringer både i forhold til verdenssituationen og privatøkonomien end sædvanligt, er der ud fra den kinesiske medicins syn på, hvordan vi bevarer den sunde balance, så vi kan klare os igennem udfordringerne med det fysiske velvære og sindsroen i behold, nogle ting, vi bør være særligt opmærksomme på. Og det er ting, der nok adskiller sig en hel del fra, hvad vi plejer at opfatte som sundt.

Under normale omstændigheder ser vi i Prana – som sikkert alle andre steder, der tilbyder bevægelse – en øget aktivitet og interesse, når vi kommer lidt ind i foråret, som regel i løbet af april. Efter en lang, mørk vinter, hvor energien har været sat på vågeblus, bliver de fleste af os nemlig opmærksomme på, at sommersæsonen med badeture og bare ben står lige for døren, og vores lyst til at røre os (og måske stramme lidt op efter vinterens indendørs hygge) vokser.

De sidste to år har det som yogaskole været svært at imødekomme denne lyst, da vi har været tvangslukket. I år har vi gudskelov åbent, men vi ser også tegn på, at mange vælger yogaen fra, som priserne på smør, benzin og el stiger. Det er selvfølgelig uheldigt for os og alle andre yogaskoler, der har overlevet to år med corona og nu også skal overleve stigende inflation. Men det er allermest uheldigt for sundheden.

Over halvdelen af den voksne, danske befolkning er ifølge Sundhedsministeriets seneste undersøgelse overvægtige, og da overvægt kan føre til en lang række livsstilssygdomme og mentale udfordringer, er det ikke hensigtsmæssigt, at sundhedstilbud som yoga igen-igen-igen bliver fravalgt. Og kigger man på den mentale sundhed alene, er der også hårdt brug for yogaen.

Men man taber sig da ikke af yoga, for man får jo ikke pulsen op, tænker du måske, og det er her, det for alvor bliver interessant at se på den kinesiske medicins holistiske tilgang til kroppen, fordi den faktisk forklarer, hvorfor man ved at dyrke yoga opnår ikke bare et større fysisk og mentalt velvære, men også oplever, at man taber sig og helt naturligt lægger sine kostvaner om, uden diæter, der alligevel sjældent fungerer på sigt.

For at forstå den kinesiske medicins forklaring på, hvordan vi holder kroppen let og sindet bekymringsfrit, kan vi starte med at kigge på, hvad vi normalt kaster os ud i, når sommeren står for døren, bevægelse føles som en nødvendighed og pengene måske er små: Vi tager løbeskoene på og giver os til at løbe. Samtidig begynder vi måske at erstatte måltider med juice og smoothies, for det skulle jo være noget af det sundeste og mest detox’ende, der findes. Men set med energetiske briller er ingen af delene en god ide. Faktisk kan de holde os fast i den cirkel, som vi forsøger at bryde, særligt hvis den organfunktion, vi kalder Milten, er i ubalance, og det er den hos rigtig, rigtig mange danskere.  

I kinesisk medicin er det Milten, der er ansvarlig for vores fordøjelse, da den står for at transformere og transportere (i kinesisk medicin balancerer vi energierne i kroppen, og Milten som energetisk funktion er altså ikke det samme som den anatomiske milt).

Milten fungerer bedst, når den får masser af lun, veltilberedt mad. Gerne gryderetter med rodfrugter, kylling, fisk og æg, hvis man ikke er vegetar og veganer. En god morgengrød er også, særligt i de koldere måneder og på de koldere forårs- og sommerdage, en skøn måde at understøtte Miltens funktion på. For klimaet har en kæmpe betydning for, hvor godt Milten (og alle andre organfunktioner, i øvrigt) fungerer.

Milten generes af fugt, hvilket vil sige, at vi i et stort set altid fugtigt klima som det danske, skal være ekstra opmærksomme på, hvad vi spiser, da Milten allerede skal fungere under mindre end optimale forhold, hvorfor så mange af os har ubalance i Milten.

Fugten får vi ikke kun via klimaet, men også i høj grad via kosten. Det overrasker nok ikke, at mælkeprodukter, pasta, hvidt brød og hvidt sukker er fugtskabende. Men det overrasker måske, at rå frugt (særligt banan og avocado) og grøntsager, smoothies og kolde power bowls er det. Det betyder ikke, at man aldrig kan spise disse ting, men at man skal begrænse dem, særligt på fugtige, kolde dage og ved en svag Milt (hvorfor juicefaster i Danmark i januar set med den kinesiske medicins øjne ikke er hensigtsmæssige for folk med en udfordret Milt, og hvorfor det at erstatte måltider med smoothies heller ikke er det).

Fordi Milten står for fordøjelsen generelt, ikke bare af vores kost, men af alle de mange indtryk, vi får, vil den også være særligt udfordret i perioder, hvor der er meget, vi skal forholde os til. Det kan være ved eksamenslæsning, eller når vi lige er startet på et nyt job. Eller bare i de første dage efter at vi er ankommet til et andet land. Men det kan også være, når vi alle døgnets vågne timer tjekker nyhederne for at følge med i en verdenssituation, der vækker bekymring.

Bekymring er nemlig den følelse, der forbindes med Milten. Hvilket vil sige, at bekymring både kan skabe ubalance i Milten, men at en Milt i ubalance også vil få bekymring til at fylde i vores måde at gå til verden på, og i vores måde at træffe valg på (og særligt i vores måde at fravælge at træffe valg på, fordi alt nyt bekymrer os). Således vil en Milt i ubalance i den grad koste på vores konto for livsglæde, da livsglæden jo ofte er forbundet til evnen til at kaste os ud i livet med appetit på nye oplevelser. Og tilbringer man tid i andre lande end Danmark, er det ved hjemkomst ofte påfaldende, i hvor stor grad vi som nation hænger fast i bekymringen, når vi objektivt set har det en hel del bedre, end man har det de fleste andre steder i verden…

Når Milten er i ubalance, taler vi i kinesisk medicin om underskud af Milt qi – Milt qi xu. Milt qi xu vil gøre, at Milten i stedet for at omdanne vores kost til qi, vi kan bruge, i stedet skaber fugt, som vi ikke kan bruge. Og fugt bliver med tiden til slim, og både fugt og slim er det, der skaber overvægt. I alle underskudstilstande er det vigtigt, at vi ikke presser os selv, da det vil øge underskuddet. Og derfor er det ikke bare de mange smoothies, men også løbeture som motion, når vi egentlig er i underskud, der måske bør gentænkes som en vej til øget sundhed. Men samtidig har Milten dog rigtig godt at bevægelse. Særligt i form af f.eks. tai chi/qi gong eller en velsekvenseret Flow-klasse i et normalt tempereret lokale, der er guf for Milten. En gåtur i den grønne forårsskov vil også gavne, men fordelen ved yoga er, at vi specifikt kan arbejde med de områder af kroppen, som særligt gavner Milten. At kaste sig ud i løb, hvor vi udmatter os selv, er det til gengæld ikke det smarteste, vi kan gøre, i hvert fald ikke før underskuddet er blevet vendt til balance.

Som vi med vores yogapraksis begynder at opløse slim og fugt, understøtter fordøjelsen og inviterer energien til at bevæge sig frit igennem krop og sind, vender livsglæden lige så stille og roligt tilbage og bekymringerne når et niveau, hvor de ikke låser os fast. Trangen til søde sager og trætheden og tyngden i kroppen, som er typiske tegn på Milt qi xu, forsvinder også, og vi får i stedet lyst til ting, der nærer os. Helt uden forbud og løftede pegefingre.

Og når det sker, begynder vi at kunne se det store billede: At vi sagtens kan have det godt og tage os godt af verden på en gang. Og at vi med en Milt i balance kan gøre det uden af bekymre os unødigt og dermed kompromittere vores egen sundhed. For livsglæde, sundhed og evnen til at drage omsorg kan sagtens eksistere på en gang! Særligt hvis du ikke dropper din yoga.

Typiske tegn på Milt qi xu (man behøver ikke have alle symptomer for at få stillet diagnosen): Træthed, træthed selv efter otte timers søvn, oppustethed efter måltider, træthed efter måltider, svag eller ingen appetit om morgenen, manglende smagssans, svage, trætte lemmer/muskler, sammensunket holdning, sukkertrang, tendens til overvægt, bekymringer, spekulationer der er svære at slippe.

Alle vores klasser gavner en Milt i ubalance og vækker velværet og livsglæden. Er du ny i Prana, får du dine tre første klasser for kun 150,- Er du studerende/ledig, kan du frem til sommerferien få et halvt års yoga til fem måneders pris. Læs mere her.

2. påskedag sætter AC fokus på at slippe bekymringerne og favne foråret med lethed på Master Class’en Find lethed med yoga og kinesisk medicin.

Du kan også booke tre privatklasser inkl. akupunktur.

Vi arbejder lige nu på en 55-timers overbygning for yogalærere i kinesisk medicin og yoga til efteråret (en overbygning, der kan tages som en selvstændig del af vores 300-timers uddannelse).

Vil du holdes opdateret, så send en mail til pranayogashala@gmail.com.

 

 

 

Ann-Charlotte Monrad