Yoga og din holistiske sundhed - 75 timers overbygning

Brug din vinter og dit forår 2025 på at samle inspiration til en vedvarende og bæredygtig fornemmelse af både fysisk og mental sundhed.

På dette forløb - der kan tages selvstændigt eller som en del af vores 300-timers uddannelse - kombinerer vi en viden om kroppen, der tager udgangspunkt i vestlig videnskab og forskning, med den holistiske tilgang til sundhed, som vi finder i yogaen og til dels også i den kinesiske medicin.

Kort fortalt fordyber vi os her i en viden om, hvordan vi ud fra den forståelse, vi har af kroppen i dag, kan bruge yogaens mange fantastiske metoder til at skabe og opretholde balance i krop og sind. Hver weekend vil have et specifikt tema, og det vil være muligt at deltage på hele forløbet eller på enkelte weekender.

Tilmelder du dig hele forløbet på én gang er prisen 12.500,-

Tilmelder du dig hele forløbet og betaler senest d. 1/12 er prisen 11.000,-

Første weekend: Nervesystemet

På denne weekend kortlægger vi nervesystemet og undersøger, hvordan vi arbejder med det i yoga. Igennem praksis, simple vejrtrækningsøvelser og oplæg lærer du at sekvensere med fokus på at understøtte nervesystemets evne til at genfinde homøostase, noget som de fleste moderne mennesker, der i et eller andet omfang lever i en tilstand af vedvarende stress, har brug for.

Vi runder både den klassiske, restorative yoga, ser på yoga for de fysiske nerver, lærer om Hans Selyes tre stress-stadier, samt fordyber os i smertevidenskab, og vi tager også et kig på polyvagal-teorien, der, selvom dens videnskabelige validitet pt. diskuteres, har inspireret kropsbehandlere og terapeuter igennem mere end tyve år, og har givet os en hel ny måde at forstå og diskutere bl.a. traumereaktioner på.

I forlængelse af dette runder vi også en forståelse af, hvordan en tilstand som PTSD kan komme til udtryk, og hvordan vi med yoga via en genforankring i kroppen kan tilbyde lindring, men også hvilke dele af yogaen, vi bør være mere påpasselige med.

Praktisk:

Lørdag d. 4/1 kl. 10.00-18.00

Søndag d. 5/1 kl. 10.00-18.00

Pris for weekenden: 2800,-

Anden weekend: Din hormonelle balance. En weekend om det gode kvindeliv

Det kan være både fysisk og mentalt udfordrende at bevæge sig igennem livets faser som kvinde. Det har vi måske altid vidst, men ikke desto mindre er det ikke længere tabu-belagt at diskutere det. Og det er godt.

Ofte mangler der dog en vigtig tilføjelse i diskussionen: Nemlig at det muligvis er normalt at opleve ubehag og endda kraftige gener i forbindelse med f.eks cyklus og overgangsalder. Men at det ikke behøver være sådan, fordi man som udgangspunkt sagtens kan have det fint igennem alle livets faser, også selvom man er født i en kvindekrop.

For det er ikke kroppen, der er designet forkert, det er snarere den virkelighed, hvor stress i højere grad er reglen end undtagelsen, der påvirker vores balance.

Og det er der råd for. Ikke quick-fixes såsom ting man kan købe på nettet i fine, pink plasticbøtter. Eller tre øvelser der gør alting godt igen med det samme. Eller fem minutters meditation, der giver langstidsholdbar sindsro.

Men råd baseret på en forståelse af, hvad der påvirker kroppen positivt. Og hvad der påvirker den negativt.

Den forståelse kan blive din på en weekend i februar, hvor vi både ud fra et hormonelt/endokrinologisk og et kinesisk medicinsk perspektiv sætter fokus på, hvad der skubber os ud af balance, hvordan det føles, og hvad vi kan gøre for at undgå det, både ift. vores kost, vores yogapraksis og - vigtigst af alt - vores måde at være i verden på.

Vi lover ikke nogen lette løsninger, men du vil ikke desto mindre få en masse dyrebar viden med dig - også som underviser - samt inspiration til at integrere den i dit liv, så du efterfølgende både kan stå stærkere i verden og i dig selv.

Praktisk:

Fredag d. 7/2 kl. 16.30-20.30

Lørdag d. 8/2 kl. 10.00-18.00

Søndag d. 9/2 kl. 10.00-18.00

Pris for weekenden: 3500,-

Pris ved tilmelding og betaling senest 1/11: 3000,-

Tredje weekend: Bindevævet og lymfesystemet 

Som vi bevæger os ind i foråret bruger vi en weekend på at genfinde vores forbindelse til en bevægelig og sansende krop, der godt kan blive pakket lidt væk i vintermørket. Og så inddrager vi nogle redskaber, der kan få selv de mest insisterende forårsforkølelser til ikke at indfinde sig.

Weekenden er delt op i to fokusområder - bindevævet og lymfesystemet - der rent praksismæssigt har en del overlap.

Bindevævet har fyldt meget i yogaen igennem de seneste ca. 10 år, og du vil her stifte bekendtskab med de mange forskellige yogamodaliteter, der er gavnlige for vores bindevæv og dermed for vores almene velvære og bevægelighed - ikke kun yin yoga. Vi skal bl.a. undersøge, hvordan vi kan bruge myofascial release (MFR) som et supplement til vores yogapraksis og -undervisning, ikke bare med bolde, men med mange andre af de redskaber, vi som yogalærere har adgang til, ligesom vi vil kigge på, hvordan vi kan udvælge øvelser, der vil være særligt gavnlige for dem, vi arbejder med, både en-til-en og på åbne yogaklasser. Vi vil også fordybe os i bløde, mindfulde flows, der giver bindevævet den bevægelse, som det har så godt af.

Tæt forbundet med bindevævet, der huser et stort antal immunceller, har vi lymfesystemet, der har en i yoga ofte overset kæmpemæssig betydning for vores velvære, og som det er forholdvist let at sætte fokus på igennem velsekvenserede klasser, der også kan rumme en forståelse af på hvilke tidspunkter af året og livet, immunsystemet har brug for lidt ekstra fokus. Vi vil se, at man ikke behøver vælge imellem bindevæv og lymfesystem, men at man kan skabe klasser og praksisser, der med en forståelse af begge kan øge velværet og sundheden generelt.

Praktisk:

Fredag d. 28/2 kl. 16.30-20.30

Lørdag d. 1/3 kl. 10.00-18.00

Søndag d. 2/3 kl. 10.00-18.00

Pris for weekenden: 3500,-

Pris ved tilmelding og betaling senest 1/12: 3000,-

Fjerde weekend: Styrketræning, terapeutisk flow og anatomi for yogalærere

Styrketræning er nu kommet på Sundhedsstyrelsens liste med anbefalinger over, hvordan vi holder os sunde, og i yogaen er det både let og sjovt at inddrage styrkemomenter, der i modsætning til det, vi måske kender fra fitnesscentret, i langt højere grad handler om glæden ved at mærke kroppen blive stærkere end det handler om at præstere, og som også i langt højere grad arbejder med de muskler, der giver os stabilitet, end de muskler, der bliver store og imponerende uden nødvendigvis at gøre det store for vores velbefindende.

På fjerde modul af Yoga og din holistiske sundhed er temaet, hvordan vi opbygger fokuseret og stabiliserende funktionel styrke med yoga, både når vi underviser f.eks. vinyasa/flow, men også i arbejdet med de elever, for hvem skader gør det uhensigtsmæssigt at deltage på almindelige yogaklasser, hvor der f.eks. er meget vægt på håndleddene.

I den forbindelse giver det god mening, at vi på dette modul genopfrisker vores yogaanatomi, så vi kan basere vores arbejde med at øge kroppens styrke på den.

Praktisk:

Fredag d. 4/4 kl. 16.30-20.30

Lørdag d. 5/4 kl. 10.00-18.00

Søndag d. 6/4 kl. 10.00-18.00

Pris for weekenden: 3500,-

Pris ved tilmelding senest d. 1/2: 3000,-