Prana Karuna
– spis godt
* Karuṇā (in both Sanskrit and Pali) is generally translated as compassion and self-compassion
Jeg hedder Astrid, er uddannet Prof. Bach. i ernæring og sundhed samt videruddannet i plantebaseret ernæring. Meget af mit liv har jeg været interesseret i hvordan den mad vi spiser, de tanker vi tænker samt den måde vi bevæger (eller ikke bevæger) vores krop på, har indflydelse på livet i forhold til sundhed, velvære og sygdom. Du kan finde mig og mit arbejde online på instagram @mygreentales.dk samt flere af mine opskrifter på www.mygreentales.dk.
Frisk morgensmoothie til de tågede morgener
Opskrift fra Astrid Klock
Ligesom vi kan have brug for varme nærende supper til at skabe jordforbindelse i udfordrerne tider, kan vi også have brug for at tilføre kroppen frisk energi i form af noget, der kan løfte os lidt ud tyngden. En morgensmoothie er god til morgener, hvor du føler dig tung og træt, og derfor har brug for noget let og friskt at starte dagen på.
Dadlerne kan du erstatte med en banan, og broccolien kan erstattes med spinat. Har du ikke proteinpulver, så erstat med nøddesmør såsom mandel-, cashew- eller peanutbutter, for på den måde at tilføre protein i din morgenmad. Har du brug for lidt mere energi, så tilføj gerne 2-3 spsk havregryn.
Ingredienser
2 dl frosne jordbær
frossen broccoli, ca to buketter, du kan tilføje mere eller mindre efter eget ønske
2 1/2 dl plantemælk - mandelmælk og soyamælk med vanilje er gode i denne opskrift
3 bløde dadler uden sten
2 spsk proteinpulver eller 1 stor spsk nøddesmør
1 nip kanelpulver
Variation: For en mere mættende udgave anvend lidt mindre væske, og spist smoothien i en skål som yoghurt. Drys med havregryn, musli, nødder, frø, kerner og andet godt.
Fremgangsmåde
Skær stenene ud fra dadlerne og kom alle ingredienser i en blender. Gerne med plantemælken som det sidste. Blend til cremet og ensartet konsistens. Er din blender ikke så kraftig, får du muligvis brug for mere væske, enten i form af plantemælk eller iskold vand.
Server i et stort glas og drik med det samme.
•
Cremet og nærende frokostkikærtesalat
Opskrift fra Astrid Klock
Kikærtesalaten her er et godt eksempel på, at nærende og smagfuld frokost ikke behøver at være tidskrævende, dyr og besværlig. Den er hurtig at røre sammen, kan varieres med forskellige grøntsager og krydderurter, smager godt med forskelligt tilbehør, og kan holde sig 2-3 dage i køleskabet.
Opskriften her, er min favorit version, men føl dig endelig fri til at prøve med andre krydderurter og grøntsager.
Spis salaten på et godt stykke rugbrød, i en sandwich, eller som fyld i et pitabrød. Lækkert at supplere med frisk grøn salat, agurker, tomater, spirer etc.
Ingredienser
1 dåse kikærter
1 lille løg
1 lille dåse majs eller en håndfuld optøede frosne majs
10 soltørrede tomater
1 lille æble
1 rød peberfrugt
1 håndfuld dild
1 håndfuld purløg
2 dl soyayoghurt eller cremefraiche
1 tsk sennep
saften fra 1/2- 1 citron
1 tsk mangochutney eller 1/2 tsk ketchup
salt og peber efter egen smag
Tilbehør efter behov; brød, frisk grønt
Fremgangsmåde
Dræn kikærterne for vand, og mos dem let med en gaffel, sådan at der stadig er nogle grove kikærter tilbage
Hak alle grøntsagerne samt æblet i fine eller grove tern
Hak krydderurterne fint
Rør en dressing af soyayoghurt, mangochutney, citron, sennep, krydderurter. Smag til med salt, peber og citron
Rør de hakkede grøntsager, æblet og kikærterne i dressingen, og smag igen til med salt, peber og citron.
Opbevares i en lufttæt beholder på køl i 2-3 dage
•
Varmende one-pot linsesuppe
Opskrift fra Astrid Klock
En varmende og nærende ret, der især er god når du trænger til at skabe lidt jordforbindelse og varme. Du kan bruge de fleste grøntsager til suppen, så suppler gerne med hvad du har liggende eller lige har lyst til. Erstat eller tilføj f.eks. søde kartofler, almindelige kartofler, grønkål eller blomkål. Spinaten kan erstattes af friske krydderurter som mynte og koriander, eller andre grønne typer salat.
Linserne skal bare skylles grundigt inden brug, men oplever du at din fordøjelse er lidt tung, så sæt gerne linserne i blød et par timer inden du laver suppen.
Ingredienser
4 dl røde eller grønne linser (grønne linser giver en mere klar suppe, røde linsen gør retten mere cremet og blød)
2 stængler bladselleri
3-4 gulerødder
3 fed hvidløg
1 dåse hakkede tomater
75 gram frisk spinat
8 dl grøntsagsboullion
1 tsk havsalt og 1 knsp peber
2 spsk æblecidereddike eller citron
evt lidt (soya)yoghurt til servering
Tørrede krydderier: 2 tsk garam masala, 1/2 tsk paprika
Variation: for en mere cremet og fyldig suppe, kan du tilføje en dåse kokosmælk et par minutter inden servering.
Fremgangsmåde
Skyl linserne grundigt og sæt vand over i en elkedel til boullionvand
Hak gulerødder og bladselleri til tern, og snit hvidløg, løg og spinat.
Rør boullion ud i 8 dl kogende vand og stil klar ved dit komfur
Kom lidt olie i en stor gryde, og tænd på lidt over middelvarme. Kom linser, grøntsager (undtagen spinat) og de tørrede krydderier i gryden og svits det hele i 1-2 minutter.
Dæk alle ingredienserne med bouillionvand, hakkede tomater og æblecidereddike, Lad det hele simre på lavt blus under låg 25-30 minutter, og rør gerne i det et par gange undervejs
Smag til med salt og peber, og top med lidt yoghurt og hakket spinat