Balance i dit bindevæv, balance i din krop

af Ann-Charlotte Monrad

 

Igennem de seneste år er vi, der arbejder med sundhed, bevægelse og kroppe, for alvor begyndt at få øjnene op for den struktur i kroppen, vi med et overordnet begreb betegner bindevæv eller fascia.[1]

I forhold til vores evne til at bevæge os frit rundt i verden er særligt fascia, der både forbinder sig til vores muskler og forbinder vores muskler med hinanden, og som vi gerne, for nemheds skyld, inddeler i overfladisk og dyb fascia, vigtig. Sondringen mellem overflade og dybde er dog en smule misvisende, da kroppen jo selvfølgelig ikke - som en anden lagkage - er inddelt i lag, men er en kontinuerlig form, der i sin oprindelse foldede sig organisk ud fra mødet mellem en enkelt æg- og sædcelle. Dette er vigtigt at holde sig for øje, hvis vi virkelig skal forstå fascias betydning for kroppens sundhed og bevægelsesfrihed, og hvordan vi bedst støtter op om denne struktur.

I særligt yin yoga har man været glad for at beskrive fascia som yin og muskler som yang, hvilket har ført til påstanden om, at bindevævet har bedst af lange, passive, holdte stræk i en kold krop, mens muskler påvirkes, når vi arbejder dynamisk med dem.

Har man fornøjelsen af at nærstudere muskler og bindevæv, vil man dog se, at den eneste måde, man kan adskille dem på er ved at skære dem fra hinanden. Og når man gør det, falder den smukt strukturerede muskel fuldstændig sammen og mister sin form. For realiteten er, at musklerne og det bindevæv, der omkranser og endda delvist udgør musklerne sammen med muskelfibrene, og som forbinder musklerne i kæder igennem kroppen, er fuldkommen uløseligt forbundne. Denne forbindelse betyder blandt andet, at kraft kan fordeles over et større område end bare rent lokalt, så for eksempel vores skridt mod hård asfalt tages imod af hele kroppen og ikke bare af den forholdsvis spinkle fod og ankel. Det betyder også, at en skade et sted i kroppen via bindevævet ofte vil komme til syne som en ubalance et andet sted i kroppen, og at de steder, hvor vi oplever problematikker, ikke nødvendigvis er der, problemerne er opstået.

Insisterer vi på at integrere idéen om yin og yang i vores arbejde med bindevævet bør vi nok - snarere end at opdele muskler og bindevæv - gøre det ved at sige, at dette væv som alt andet i verden har brug for både yin og yang for at være i balancen, hvilket inviterer til en lang række forskellige teknikker man kan bruge, når man vil arbejde sit bindevæv sundt, og ikke kun de stille, passive stræk.

Den teknik vi i Prana, både på kurser, uddannelser, klasser og i vores egen praksis, oplever som den mest effektive i forhold til et sundt bindevæv, er den vi kalder myofascial release eller self myofascial release. Her bruges et hjælpemiddel – ofte en bold – til at skabe cirkulation i vævet omkring ømme, spændte muskler.

Myofascial release ”vækker” bindevævet og gøre dette væv, der har tendens til at blive tørt og stramt ved inaktivitet eller i fastlåste, posturale mønstre, mere hydreret, hvilket resulterer i at ikke bare vævet får det bedre. Musklernes effektivitet optimeres også. Derfor er myofascial release også et fantastisk redskab, hvis du dyrker meget sport. Men det er lige så godt, hvis du sidder meget stille.

Bindevævet er, ud over huden det sted i kroppen, hvor vi finder det største antal nerver, så at forbedre nervernes miljø vil også forbedre deres evne til at gøre det, de skal, nemlig kommunikere. Og da en stor del af de nerver, der løber igennem bindevævet er interoceptive, hvilket vil sige at de kommunikerer om den indre tilstand i kroppen, så bliver det med et sundt, velhydreret bindevæv lettere at vide, hvordan vores sundhedstilstand er, og dermed lettere at tage diverse ubalancer i opløbet.

Hydrering af bindevævet sker ud over ved myofascial release også ved flydende, mindful bevægelse, der tillader de lag af bindevæv, der omkranser alle muskler, at glide mere ublokerede forbi hinanden. Dermed øges fornemmelsen af bevægelsesfrihed i kroppen uden at vi nødvendigvis har prøvet at tvinge vores led til større range of motion, hvad der ellers har været tendens til i mere traditionel asanapraksis, af og til med ustabile led til følge.

At bounce og vække elasticitet i vævet, samt at arbejde med excentriske stræk, hvor man aktiverer og strækker på en gang, er andre gavnlige metoder til et sundt bindevæv, og endelig er der de passive stræk, som man med fordel kan se som en stille, restorativ, mental rejse ned i det område af kroppen, man fokuserer på, så disse ”stræk” i højere grad handler om samspillet mellem fokus, nervesystem og væv, og i mindre grad om et mekanisk stræk, hvis effektivitet og gavnlighed der bliver sat spørgsmålstegn ved af mange bevægelseseksperter i disse år.[2]

Når du på vores klasser oplever yogaen præsenteret på en lidt anden måde, end hvad du måske ellers er vant til, er det netop fordi vi ønsker at integrere vores forståelse af bindevævet i undervisningen, ligesom vi gør det i vores egen praksis. Vi baserer nemlig altid vores klasser på alt det vi ved og kontinuerligt lærer om hvordan man bedst styrker og støtter kroppen, uanset om det ligner fuldkommen traditionel yoga eller ej. Og hvis yoga i sidste ende er en oplevelse af mental ro, som det fremføres i den klassiske yogafilosofi, er denne ro i vores erfaring væsentlig lettere at opleve med en krop, der er i balance.

Alle vores klasser integrerer en forståelse af bindevævet, men på særligt MFR & Flow tirsdag kl. 10 med Thor og Prana Fusion torsdag kl. 17 med AC vil du komme til at arbejde med myofascial release. På fjerde og femte modul på vores 300-timers overbygning sætter vi særligt fokus på vores fantastiske bindevæv og måder at arbejde med det på. Læs mere her: Prana Yoga Shalas 300-timers overbygningen.

Hvis du vil mærke effekten af MFR, kan du prøve denne lille sekvens til release af bryst, skuldre og nakke. Det behøver ikke at tage mere end ti minutter at få det bedre: https://www.pranayogashala.dk/release-for-bryst-skuldre-og-nakke

[1] Bindevæv bruges gerne som en overordnet betegnelse for fascia, knogler, brusk og blod. Al fascia er således bindevæv, men ikke al bindevæv er fascia. Fascia er en struktur af collagen og elastinfibre, celler (bl.a. fedt- og immunceller), samt grundsubstans (bl.a. vand og hyaluronsyre).

[2] Jules Mitchells arbejde er i denne forbindelse særlig interessant. https://www.julesmitchell.com/

 
Ann-Charlotte Monrad