Nærende november. Opskrifter
Nærende suppe
I kinesisk medicin anses varme, nærende supper for at være vejen til større sundhed og mere energi, når dagene bliver mørkere og kulden gør sit indtog. Til gengæld anbefales masser af grøn salat og rå juicer ikke.
Suppen her er en blanding mellem en indisk inspireret linsesuppe og en mere traditionel nordisk grøntsagssuppe. Den er lidt af et udstyrsstykke, men besværet værd.
Ingredienser
1 porre
1 stor, sød kartoffel eller 3-4 almindelige kartofler
2-3 gulerødder
1 stort og 1 lille løg
1 pakke kyllingefilet
100-150 g røde linser
1 dåse kokosmælk
1 tomat
1 spsk olie
1 tsk spidskommen
1 tsk gurkemeje
1 pose frisk spinat
salt og peber
Fremgangsmåde
Skyl porren og skær den i grove stykker. Skræl rodfrugter og løg og skær dem i grove stykker.
Grøntsagsstykkerne og kyllingefileten kommes i en gryde, dækkes med vand og tilsættes lidt salt og peber. Kog ved svag varme til grøntsagerne er mørre.
Mens grøntsagerne koger, forberedes linsesuppen.
Skær det lille løg og tomaten ud i små stykker og steg med spidskommen og gurkemeje, indtil løget er blødt og ingredienserne godt blandet sammen. Tilsæt dernæst linser og kokosmælk.
Kog ved svag varme indtil linserne er bløde og tilsæt evt. vand undervejs, hvis suppen bliver for tyk. Hold hele tiden øje med, at linserne ikke brænder på.
Tilsæt i de sidste minutter den skyllede spinat og lad den dampe ind. Smag til med salt og peber.
Når de kogte grøntsager og kyllingen er klar, tages kyllingen fra. Grøntsagerne blendes med lidt af kogevandet. Gem resten. De blendede grøntsager tilsættes linsesuppen og mere af kogevandet tilsættes, hvis suppen er for tyk. Varm suppen godt igennem.
Kyllingen skæres i mindre stykker, brug evt. to gafler, så den bliver flosset. Inden servering tilsættes den suppen, som også smages til med salt og peber.
Suppen kan serveres med brød, men er ganske mættende i sig selv.
•
Bagt frugt med honning til dessert eller grød
Frisk frugt spises kun i meget begrænset omfang om vinteren i kinesisk medicin. I stedet kan man bage frugt i ovnen (gerne med varmende og spredende krydderier (godt for Lungerne), og spise som en dessert eller tilsat morgengrøden.
Ingredienser
2 store pærer eller 3-4 små
1 håndfuld vindruer
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk vanillesukker
1 skvæt flydende honning
lidt smør til at smøre formen med
Fremgangsmåde
Skyl frugten i skær den i mindre stykker.
Smør et lille ildfast fad og kom frugten i. Tilsæt krydderierne og et skvæt honning og bland det hele godt.
Tilsæt nogle spsk-fulde vand i bunden, for at blødgøre frugten, mens den bager.
Bag den ved 180 grader (varmtluftsovn) i ca. 20 minutter eller til frugten er blød.
Spis retten lun som dessert og/eller gem noget til morgenhavegrøden, meget gerne lavet på mandelmælk og med lidt hakkede mandler som topping (godt for Lungerne.
•R
Risotto med porre og citron
I kinesisk medicin anses ris for at være en vigtig kilde til næring, og denne risotto med porre og citron er en hel del lettere end andre risottoer, hvis man ikke er til de helt tunge retter, men ikke vil gå på kompromis med næringen.
Ingredienser
2 dl risotto-ris
1/2 porre
1 pakke snittede champignonger
saften af og skrællen fra 1/2 citron
ca. 1/2 l grøntsagsbouillon
smør og olie til stegning
1 klat smør til at gøre risottoen cremet
1 håndfuld revet parmesan + lidt til servering
salt og peber
Fremgangsmåde
Skyl og skær porren i mindre stykker.
Steg porre og champignoner (revet i mindre stykker, hvis de er store) i smør og olie til begge dele er bløde.
Tilsæt ris og ca. 1/3 bouillon.
Hold øje med risene og rør ofte. Tilsæt mere bouillon undervejs.
Når risene er møre og væsken er kogt ind, tilsæt citronskal og lidt af saften. Smag til, så retten ikke bliver for sur.
Tilsæt en klat smør og en håndfuld parmesan og smag til med salt og peber.
Drys lidt ekstra parmesan på inden servering.